Taller d'Urbanisme de Carrer. ElCasc 2014. Villena
1/29

TALLER d'URBANISME de CARRER. 

elCasc 2014. Festival de reactivació del Centre Històric de Villena.

 

Els alumnes, al costat dels tutors, són autors, dissenyadors i constructors dels recursos didàctics generats durant el Taller:

Marta Belando

Nadia Canet

Santi Hernández Puig

Dominik Król

Álvaro Llompart

Laura Rodrigo

Sonia Vicente

Tutors: Javier Molinero y María Oliver

Xiquets testers: Teo, Ela, Jose Antonio y Domingo

 

L'objectiu del taller és idear i fabricar recursos pedagògics basats en el joc que reforcen el sentiment de pertinença a un entorn urbà concret. Mitjançant el joc reflexionarem sobre les qualitats dels seus carrers, places, parcs, etc. i intentarem despertar el sentit de responsabilitat dels xiquets cap a la qualitat de l'espai públic en el qual habiten.

La metodologia es basa en el treball al carrer de manera que els veïns poden observar el treball que realitzem des de l'inici alhora que es fomenta la relació personal entre tutors, alumnes i veïns. S'estableix una primera presa de contacte amb els materials i les eines a utilitzar, les seues característiques i les mesures de seguretat a prendre, individual i col·lectivament.

El resultat és una maqueta realitzada en tauler d'encofrat reutilitzat, escatada i oliada, que representa el Centre Històric de Villena en el qual hem viscut i treballat durant el taller. Les mançanes de cases s'han substituït per superfícies de terra vegetal on situem les plantes i les cases. Tant l'ompliment dels “tests” com el dibuix de les cases es realitzen mitjançant una activitat amb els xiquets de Villena.


Els recursos pedagògics desenvolupats pels alumnes són:

 

- L'Oca Villenera: un joc de l'oca dibuixat en la mateixa maqueta on l'equip moro s'enfronta al cristià per la conquesta del castell.

- Trencaclosques del Castell: el castell que corona la maqueta està compost per diverses peces de fusta que cal col·locar correctament, no és gens fàcil.

 

- Qui és Qui Vegetal: es produeixen una sèrie d'etiquetes en fusta amb els noms de les plantes que hi ha en la maqueta. Analitzant les olors, colors i formes de cada espècie, cal intentar col·locar les etiquetes adequadament.

 

- Joc de les Fitxes: joc de punteria en el qual es llancen unes peces de fusta circulars que han de caure en les places del centre històric per a poder puntuar.L'estratègia és conéixer les característiques del nostre entorn a través del joc per a poder posar en valor els nostres trets identitaris, no com una cosa exclusiva, sinó digna de ser cuidada, difosa i compartida. Cada veí és una peça clau d'aquesta cura diària de l'espai públic del qual ens beneficiem tots i açò s'aprén de xicotet i es pot aprendre jugant.

 

La maqueta es queda en el carrer, en la Plaça de Santa María, als peus del castell, a cura dels veïns. El primer dia ja no fa mancada regar-la, una veïna, que passa la vesprada xarrant amb una amiga en el banc de la plaça, ha baixat unes botelles d'aigua per a cuidar les plantes, seues, de tots.

 

Follow us!

 

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • youtube-square
  • Vimeo básica Negro
  • flickr-square